Planmethode de ‘Tijdmachine’

Voor in ieder agenda staat de uitleg van de Tijdmachine. De methode die de leerlingen leert snappen 'hoe lang tijd duurt'
Ook kunt u als docent of mentor de kinderen verwijzen naar het Youtube-filmpje en kost het u geen extra tijd om de agenda's uit te leggen. Dit filmpje kan natuurlijk ook door ouders met hun kind bekeken worden!
We sturen ook altijd een Lesbrief aan de contactpersoon binnen de school die gebruikt kan worden door de docenten-mentoren om het gebruik van de agenda's aan de leerlingen uit te leggen.

Leerlingen/jongeren ondervinden over het algemeen moeilijkheden bij het organiseren van hun bezigheden. Plannen is iets waar veel bij komt kijken en het kan jaren vergen voordat zij hier bedreven in raken. Onderzoek toont aan dat door het 'stil staan' van de ontwikkeling van de pre frontale cortex, jongeren moeite hebben met plannen en sociaal gedrag. Zij kunnen pas echt goed leren plannen na hun 21e jaar en zelfs ‘echte’ volwassenen hebben hier nog af en toe moeite mee.

Klik op onderstaand plaatje om het Youtube-filmpje te zien hoe je met de CitrusPers-agenda kunt werken:

Planmethode de ‘Tijdmachine’

Op school kunnen leerlingen alvast een heel eind op weg worden geholpen. Bijvoorbeeld met onze methode ‘de Tijdmachine’ die hen leert op een duidelijke en doelmatige wijze hun tijd in te delen.  Als daar op de leeftijd van 10-14 jaar mee begonnen wordt hebben zij hier de rest van hun leven profijt van.

CitrusPers levert verschillende agenda's voor bbPO - PrO - VO in A5 formaat, kleur en zwart/wit. Er is ook een zwart/witte A4-Planner.

 

De verschillende weekoverzichten

 

 

 

 

 

 

 

De planmethode, die speciaal voor ons is ontwikkeld is samenwerking met een organisatie die tientallen jaren ervaring heeft met kinderen en jongeren bewust laten worden van hun tijdsplanning, is geïntegreerd in de agenda. Iedere week worden de leerlingen er vanzelf op gewezen dat zij er profijt van kunnen hebben als zij bewuster met hun tijd omgaan. Bijvoorbeeld door hen zichzelf vragen te laten stellen als: “Weet jij nog hoe de Tijdmachine werkt?”. En ook om ze duidelijk te maken dat ze baat hebben bij een goede planning van hun huiswerk, omdat ze beloond worden met betere resultaten op school en meer vrije tijd. Onze manier van leerlingen leren plannen is origineel en was de eerste!

….WAT BEDOEL JE HIER MEE?
Klik hier of op bovenstaande weekoverzicht om te zien hoe de Tijdmachine in zijn werk gaat op het voortgezet onderwijs.

NB: op scholen voor Praktijk Onderwijs worden onze agenda's ook gebruikt omdat deze veel overzicht bieden.

Alle scholen die de agenda’s gebruiken krijgen ook de Lesbrief  toegestuurd die speciaal gemaakt is ism Annèt Lammers, die o.a. ook VSO lesmateriaal schrijft.
Tevens krijgen de meewerkende scholen op aanvraag digitale weekoverzichten die gebruikt kunnen worden op de digi-borden om de uitleg van de Tijdmachine te vergemakkelijken. Dit is voor docenten/leerkrachten een handig hulpmiddel omdat hierin wordt uitgelegd hoe de Tijdmachine van de CitrusPers agenda gebruikt kan worden opdat leerlingen beter hun tijd kunnen leren indelen.

De agenda's kunnen eventueel ook door een school digitaal gebruikt worden. Neem hierover contact op met CitrusPers.